Čebelarstvo Auguštin

Čebele- vinogradniki

Obdobje od konca avgusta do prve polovice oktobra je tisto, v katerem v Sloveniji poteka večina trgatev. Vinogradi so že oživeli in v njih je zaslediti trgače grozdja, prav tako se je sezona grozdja začela tudi na slovenskih tržnicah. Prodajalci pravijo, da je letos grozdje še posebej sladko. Jim pa čebele, ose in sršeni naredijo kar nekaj škode na tem sadju.

Vendar, ali je res temu tako ?

Čebela ne more prebiti kožice jagode, lahko pa jo  ose oziroma ptice.  Čebele v bistvu izpijejo sok  jagode, ki so jo predhodno  prebile ose ali  pa je jagoda počila zaradi preobilnega soka.  S tem  čebele preprečijo nadaljnje gnitje celotnega grozda in slabo letino vinogradnika.

Večini ni  poznan  spor očeta srbskega čebelarstva, profesorja  Jovana Živanovića (1841-1916), s  sremsko – karlovškimi vinogradniki, ki so ga obtožili, da jim njegove čebele uničujejo grozdje. Čebelnjak uglednega profesorja je bil namreč v bližini vinogradov, sosedje vinogradniki pa so med zorenjem grozdja opazili veliko število čebel na grozdju. Glede na to, da so glavnega krivca za poškodovane in gnile jagode  našli v profesorjevih čebelah, je sledila tožba proti čebelarju.
Za dokazovanje neutemeljenih trditev vinogradnikov je profesor Živanović napravil poskus. V prisotnosti uradne komisije so odprli čebelji panj in na čebele položil grozd. Panj so nato po 24 urah odprli in na presenečenje tožnikov in komisije ugotovili, da je ostal grozd nedotaknjen. Vse jagode v grozdu so ostale zdrave in cele.
Sledil je drugi del poskusa. Ali bodo čebele pritegnile poškodovane jagode, če jih  ne pritegnejo zdrave ?   Profesor je z iglo preluknjal nekaj jagod v grozdu in tega spet položil na čebele v panj. Naslednji dan je komisija našla izpite samo  poškodovane jagode, medtem ko so zdrave  ostala nedotaknjene. Tako je dokazano, da čebele v bistvu izpijejo sok  jagode, ki so jo predhodno  prebili drugi insekti, prvenstveno ose, ali  pa je jagoda počila zaradi preobilnega soka.

Kakor koli, med trgatvijo  se na grozdju opazi veliko čebel, vendar te niso same. Pred njimi so  že od ranega jutra  na bojnem pohodu ose, ki plenijo  grozdne jagode in omogočajo prosto pot čebelam, da se  kasneje, tudi one osladkajo.