Čebelarstvo Auguštin

Čebele ne vidijo rdeče barve

Zakaj čebele ne morejo biti levičarji ? Preprosto, zato ker ne prepoznajo rdeče barve, kljub temu da imajo pet očes. Zunanja stranska robova pokriva par sestavljenih oči, ki sta sestavljena iz velikega števila omatidijev.

Naloga sestavljenih očesc je prepoznavanje vzorcev, dobro zaznavajo premikanje, dlake v očesu omogočajo zaznavanje zračnega toka. To je pomembno v primeru vetra, da lahko uravnava hitrost leta v primerjavi z vetrom.  Globinsko ostrino imajo  čebele slabo, zaznavajo kratkovalovno svetlobo. Na zgornjem robu glave so tri pikčasta očesca, ki so sestavljena iz leče. Ta je prosojna in prepušča svetlobne žarke do vidnih celic. Pikčaste oči zaznavajo intenzivnost svetlobe, polarizacijske svetlobe, njihova naloga je uravnavanje dnevnih aktivnosti čebele in orientacija .

Mrežasto oko je sestavljeno iz številnih samostojnih očesc. Vidna območja se delno prekrivajo, tako da čebele vidijo prostorsko. Če imajo očesa čebel dovolj svetlobe, omogočajo čebelam gledanje tudi na zelo kratke razdalje. Strokovnjaki si niso edini, katere barve lahko vidijo. A strinjajo se, da lahko vidijo spekter med modro in zeleno nekaj oranžne in rumene. To je svetlobni spekter od 300-650 nanometrov – ljudje vidimo valovne dolžine od 400-800 nanometrov – in popolnoma izključuje rdečo barvo.

Čebele rdečo najbrž vidijo črno. Zato pa lahko vidijo ultravijolično svetlobo, katere ljudje ne vidimo. S tem spektrom si čebele pomagajo pri iskanju cvetov, kjer je ta spekter najbolj gost. Če ultravijolične svetlobe primanjkuje, čebele izgubijo zanimanje za nabiranje, razen če so v to prisiljene zaradi lakote.