Čebelarstvo Auguštin

Anatomija

Čebele so majhne žuželke. telo jim je pokrito z dlačicami. Z dvema globokima zarezama je razdeljeno na tri dele: glavo, oprsje, zadek

Notranje organe varuje hitinasta plast, ki oklepa celotno telo in daje oporo vsem notranjim organom. Hitinasta plast je na oprsju trša, na zadku pa slabša in mehkejša.

Oči

Zunanja stranska robova pokriva par sestavljenih oči. Na zgornjem robu glave so tri pikčasta očesca. Sestavljena so iz leče. Leča je prosojna in prepušča svetlobne žarke do vidnih celic. Pikčaste oči zaznavajo intenzivnost svetlobe. Mrežasto oko je sestavljeno iz številnih samostojnih očesc. Vidna območja se delno prekrivajo, tako da čebele vidijo prostorsko. Oči omogočajo čebelam gledanje tudi na zelo kratke razdalje, le da pride dovolj svetlobe v očesca.

Ustni ustroj

Na spodnjem robu glave je široka in gibljiva ustna. Na obeh straneh ustne pred spodnjo ustnico sta sprednji čeljusti. Za njimi sta spodnji čeljusti in podbradek. Ti organi sestavljajo cevasti rilček. Z ustnim ustrojem čebele obdelujejo cvetni prah, gradijo satje, srkajo nektar,vodo, ližejo, okušajo.

Tipalnici

Na glavi ima čebela par tipalnic. To je gibljiv čutni organ. Z njim čebela zaznava dražljaje dotika in vonja, temperaturo, vlažnost, omogočajo ji koncentracijo CO2, ter orientacijo v temnem prostoru (v panju), zvok pa zaznava le neposredni bližini izvora. Tipalnici sta sestavljeni iz več členov.

Oprsje

Oprsje odrasle čebele se razvije iz štirih obročkov. Vsi so združeni in sestavljajo ovalno oblikovan oklep. V tem delu telesa so krila in noge. Čebela ima dva para kril in trije pare nog. Noge so členaste okončine. Pritrjene so na oprsje. Sestavljene so iz : kolčka, obrtca, stegna, golena, stopala s petimi členi in stopala s krempeljci.

Zadek

Zadek čebele je sestavljen iz devetih obročkov, od katerih je vidno le šest. Pri matici in čebeli delavki so zadnji trije zakrneli in deloma spremenjeni v želo. Na zunanji površini zadka so dlačice, ki imajo pomembno vlogo pri opraševanju rastlin in ohranjanju telesne toplote. Želo je sestavljeno iz žlebiča in dveh bodal.

Prebavila

Medičina, ki jo čebela posesa z rilčkom, priteka skozi požiralnik v medeno golšo. Prek zaklopnice lahko prehaja v srednje črevo – želodec. Epitelne celice, ki obdajajo notranje stene želodca izločajo encime, ki so pomembni za prebavo beljakovin in cvetnega prahu. Hrana priteka skozi zožen prehod iz zaklopnic v tanko črevo. Tanko črevo se razširi v blatnik, ki se lahko popolnoma napolni. Nakopičene neprebavljive snovi čebela izloči skozi zadnjično odprtino.

Žleze

Žleze imajo v čebeljem telesu in življenju čebel pomembno vlogo !

Ločimo:
– čeljustne: čebelam omogočata spoznavanje matice in izločata matično snov feromon
– krmilne: izloček te žleze je matični mleček, s katerim čebele hranijo mlado čebeljo zalego
– voskovne: imajo jih le čebele delavke in izločajo snov- vosek
– slinske: izločajo snov s katero se ličinka zaprede v kokon in izločajo potrebne encime
– vonjavne: izločajo hlapno snov, ki jo čebele potrebujejo pri medsebojnem spoznavanju
– alkalno strupnico: v želni kanal izloča strup

Dihala

Po letenju se čebela usede in si odpočije. Pri tem močno giblje obročke na zadku. Skozi deset parov dihalnic -stigem vdihava kisik , da obogati kri. Izdihava ogljikov dioksid in to skozi tretjo največjo dihalnico na oprsju.

Srce

Je cevasti organ, ki poteka vzdolž hrbtnega dela zadka. Razdeljeno je v pet prekatov, ki jih ločujejo gube. Srčna mišica se krči in širi ter potiska hemolimfo v smeri proti glavi. Organe in tkiva oskrbuje s hranilnimi snovmi. Presnovne ostanke prenaša do organov za izločanje.

Spolni organi

Čebela delavka je neplodna samica. Jajčniki čebele delavke so zakrneli. Ne more se pariti s troti. Delavke izlegajo neoplojena jajčeca, iz katerih se izležejo troti.

Centralni živčni sistem

se nahaja v možganih in trebušnjači. Živčne niti iz pikčastih in sestavljenih očes, tipalnic in usten ter ustne votline potekajo v možgane. Trebušnjača je sestavljena iz več živčnih vozličev, ganglijev. Živčni vozliči so parni, med seboj so povezani s čutnimi nitmi.