Čebelarstvo Auguštin

Ponarejanje voska

Čebelarji vosek po večini uporabljamo za izdelavo satnic. Ker so za izdelavo satnic poleg posebne opreme potrebne tudi velike izkušnje, jih po večini kupujemo pri različnih trgovcih in izdelovalcih satnic. Zaradi razmeroma visokih cen, nezadostnih količin na trgu in posledično  vedno večjega povpraševanja, je čebelji vosek pogosto žrtev ponarejevanja. Kljub temu, da je problem  ponarejevanja voska že dolgo naraščajoč problem v svetu, še vedno ne obstajajo mednarodno prepisane in standardizirane analitične metodo za rutinsko kontrolo njegove pristnosti.  Zaradi tega je na svetovnem trgu že več kot 15 snovi različnega izvora,  s katerimi se ponareja čebelji vosek. Te lahko po  poreklu razvrstimo na:

rastlinski vosek – karnauba vosek , vosek  sladkorne trske, itd.
živalski vosek – šelak vosek, goveji in ovčji loj
mineralni  vosek – montana vosek, cerezin
derivati petroleja – parafin, mikrokristalni vosek
sintetični voski – stearin, PE voski, itd.

Rezultati nedavnih raziskav kažejo na posebej zaskrbljujočo situacijo na trgu voska oziroma  satnic. Pri problemu s ponarejenim voskom odstopajo države  bivše Jugoslavije, kjer imajo probleme z voskom  s prevladujočim parafinom in  v zadnjem času države zahodne Evrope, kjer so v vosku ugotovili prisotnost  stearina.

Parafin se, kot zmes nasičenih ogljikovodikov  (alkanov) z več kot 18 ogljikovimi atomi, smatra  kot eden od najpogostejših  ksenobiotikov v sodobnem čebelarstvu. Njegova prisotnost v čebeljemu vosku ima negativen učinek, tako na kemično komunikacijo v čebelji družini, kot  na normalen fiziološki razvoj zalege.   Pri sobni temperaturi je parafin trdna voskasta snov, ki se prične taliti pri temperaturi nad 37 0C.  Satnica ki vsebuje  dodatke parafina ima zato nižjo točko taljenja  in slabšo vzdržljivost, elastičnost in trdnost, ter ni sposobna prenesti bremena  medu in čebel.  Takšna satnica  pogosto zdrsne iz satnika v kritičnem obdobju   npr. na akacijevi paši in tako naredi  nenadomestljivo škodo in ostale preglavice čebelam in čebelarju. Satnica z dodatkom parafina  ima deformirane šesterokotne oblike celic, kar povzroči  da matica v takšne celice ne  polaga jajčec, oziroma jih polaga nepravilno ali s  slabo intenzivnostjo. V kolikor je delež parafina v čebeljem vosku zelo visok, čebele takšnega satja ne gradijo.   Rezultat vsega skupaj lahko privede do propada zalege in čebelje družine.

Stearin je sestavljen iz palmitinske in stearinske kisline iz živalskih in rastlinskih maščob, pridobljen s saponifikacijo.  V primerjavi s parafinom ima višje tališče in sicer 69 0C.   V glavnem  se uporablja za izdelavo sveč in mil, parafinskemu vosku dodajajo stearin za utrjevanje in belo obarvanje.  Dodajanje stearina v čebelji vosek  lahko napravi   tega tako  trdnega, da onemogoči normalen razvoj zalege v  satnicah. Na  belgijskem kmetijskem inštitutu (ILVO)  so   raziskali čebelji vosek  z dodatki 15%, 25% in 35% stearina. Rezultati so pokazali,  da že dodatki 15 % stearina   povzročajo smrtnost čebelje zalege, ki se  zvišuje z  večjim deležem stearina v čebeljem vosku. Najnižja povprečna smrtnost je tako znašala 49 %, pri  35% stearina pa je bila smrtnost  čebelje zalege celo 71 %.

Natančno določanje sestavin voska in ponarejanja se lahko izvede samo v laboratoriju.  V seriji sodobnih analitskih metod, katere se v  zadnjih 15 letih testirajo za analizo čebeljega voska z ciljem odkrivanja ponaredkov, se je za posebno zanesljivo, natančno in hitro izkazala metoda infrardeče spektroskopije .

K splošnemu zmanjšanju  deleža ponaredkov v čebeljem vosku pa  lahko največ prispevajo proizvajalci in predelovalci satnic z nabavo surovin, katerih izvor in kakovost nista vprašljivi. Na koncu je potrebno poudariti,  da so cene satnic tudi kazalec prisotnosti tujih snovi v čebeljem vosku, zlasti parafina.