Čebelarstvo Auguštin

Zakaj sveče iz čebeljega voska ?

Sveče so vsekakor ena najprimernejših dekoracij. Pričarajo nam svetlobo življenja,  napolnijo nas z občutki toplote, domačnosti ter nas povežejo z družino in prijatelji. Vsi uživamo v soju sveč, naj si jih prižgemo v namene romantičnega vzdušja, meditacije ali ker je enostavno zmanjkalo elektrike. Ampak sveča ni enaka sveči.

Današnje sveče so izdelane iz parafina; to je iz nerazgradljivega odpadnega produkta naftne industrije in so strupene ko gorijo. Nadišavljene so s sintetičnimi olji in obarvane s strupenimi barvili. Reklame in njihova lepa embalaža nas vabijo, da jih kupujemo in z njimi osvežujemo zrak v naših domovih. Parafinske sveče z običajnim stenjem, ne puščajo samo sajastih madežev na stenah stanovanja, ampak lahko, kakor cigaretni dim, resno škodujejo zdravju. Ne kupujte in ne prižigajte takšnih sveč !

Najboljšo in vsem čebelarjem dobro dostopno alternativo predstavljajo sveče iz čebeljega voska. Koristnost čebeljega voska so že pred stoletji ugotovili naši predniki, ki so ga uporabljali za sveče, pečatenje, balzamiranje trupel in v zdravilne namene. Predvsem Grki so cenili voščene obkladke in povoje. Čebeljemu vosku je v novem veku poseben pomen dala cerkev, ki je imela voščene sveče za simbol božje prisotnost pri bogoslužnih obredih. Danes velja čebelji vosek kot odlično mazilo za pekače pri peki peciva, nepogrešljiv je v kozmetični in farmacevtski industriji, največ pa ga uporabimo čebelarji za izdelovanje satnic.

Nastanek voska

Čebelji vosek nastaja v voskovnih žlezah, ki ležijo na trebušni strani čebel delavk. Skozi te odprtine se izloča poseben izloček, ki se na zraku strdi v drobne voščene ploščice, ki tehtajo do 0,25 mg. Z njim čebele gradijo satje . Za sat je potrebno 140 gr voska oz. cca 4000 takšnih ploščic. Običajno je vosek rumene do rumenorjave barve, kar je delno odvisno tudi od količine barvnih snovi, ki prihajajo vanj iz pelodnih zrnc. Vosek ima prijeten vonj, ki spominja na med. Pri gnetenju postane plastičen, vendar se pod prsti ne razmaže. V vodi ni topen, raztaplja pa se v organskih maščobnih topilih. Sestava čebeljega voska še ni povsem raziskana, doslej pa so v njem določili že 290 različnih sestavin. Vosek vsebuje: nasičene maščobne kisline, estre maščobnih kislin z alkoholi, barvne in aromatične snovi in vitamine.

Izbira voska

Pri izbiri izdelkov iz voska pa je potrebna dobršna mera pazljivosti. Vsak čebelji vosek ni “naravni” čebelji vosek. Čebelji vosek nekateri trgovci z voskom in izdelovalci satnic ponarejajo z dodajanjem loja, mineralnih voskov, stearina, parafina, kolofonije, rastlinskih voskov itn. Ponarejenost voska je brez laboratorijskih analiz težko dokazati. Najenostavneje in najhitreje določimo pravi vosek glede na njegovo gostoto. Ponaredki s cerezinom, parafinom, lojem in ostalimi dodatki povečujejo gostoto voska, tako da specifično gostejše kroglice iz ponarejenega voska potonejo v tekočini določene gostote , medtem ko kroglice iz čebeljega voska plavajo. Ponarejenost voska je mogoče dokazati tudi na podlagi tališča. Temperatura tališča čebeljega voska je od 58 – 64°C in je veliko večja od parafina, ki ima tališče že na 37°C.

Cenene primesi, ki jih čebeljemu vosku dodajajo zaradi njegove višje cene, pa spremenijo njegove kemične in fizikalne lastnosti, zato satnice in sveče iz takšnega voska niso primerne za nadaljnjo uporabo. Čebelarji se temu izognemo tako, da za izdelavo satnic in sveč uporabimo doma pridelan vosek iz trotovine, divje gradnje ali iz medenih pokrovčkov. S tem bomo dobili čisti naravni vosek, ki ima pri izdelavi sveč iz parafina sledeče prednosti:

· Čebelji vosek je 100% naravni proizvod čebel.
· Parafin je strupen odpadni produkt naftne industrije.
· Sveče narejene iz čebeljega voska gorijo “čisteje”
· Parafinske sveče oddajajo strupene hlape, podobne tistim iz avtomobilskih izpušnih plinov.
· Sveče iz čebeljega voska gorijo dlje in ne kapljajo.
· Parafinske sveče gorijo sorazmerno kratek čas in kapljajo.
· Sveče iz čebeljega voska oddajajo lepšo svetlobo, ki zaobjema podoben spekter, kot ga ima sonce.
· Parafinske sveče oddajajo “neenoten” svetlobni spekter, kot ga imajo običajne žarnice z žarilno nitko.
· Sveče iz čebeljega voska oddajajo v prostor negativne ione, ki čistijo zrak in poživljajo telo in duha. · Parafinske sveče ustvarjajo strupene petrolejske saje, ki sčasoma pustijo madeže na vseh notranjih površinah stanovanja..
· Sveče iz čebeljega voska so naravno odišavljene.
· Parafinske sveče ponavadi vsebujejo umetne dišave in strupena barvila. Strupeni učinki se povečajo, ko sveče gorijo.

Dokazano je, da gorenje sveč iz čebeljega voska:
Izboljšuje kvaliteto zraka
Pomaga pri nespečnosti
Krepi imunski sistem
Blaži simptome visoke temperature, alergij i napadov astme
Pomaga pri koncentraciji
Uravnoteži delovanje hormonov
Popravlja razpoloženje

Čebelji vosek je lepo gnesti in vonjati. Predlagam vam, da satnico omotate okoli stenja in napravite enostavno svečo. Takšna sveča bo kapljala in z lahkoto boste ulovili košček stopljenega čebeljega voska. Občutili boste njegovo toplino in vonj, ki vas bo vodil v naravo k čebelam.